De ce a întors IKEA spatele Guvernului și ce spune ministrul Finanțelor

de: Ciprian Ioana
16 06. 2020

Guvernul a promis că va sprijini afacerile care s-au închis, obligate sau nu, pe perioada stării de urgență. Dar IKEA a decis să întoarcă spatele Executivului.

Pe perioada stării de urgență, sute de mii de angajați din România au fost trimiși în șomaj tehnic. A fost o perioadă grea în primul rând pentru sectorul HoReCa, care a resimțit imediat efectele. Dar cam la fel au stat lucrurile și-n industria auto și-n zona comerțului cu produse de mobilier, domeniul în care activează IKEA.

Guvernul a promis că va suporta plata șomajului tehnic, în anumite condiții, și a livrat banii necesari pentru fiecare lună a stării de urgență. Dar IKEA a hotărât să nu folosească acești bani. Și a primit felicitări din partea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu.

IKEA a refuzat banii Guvernului

Anunțul potrivit căruia IKEA nu va folosi banii de la buget pentru plata șomajului tehnic a venit de la ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. El susține că a avut o discuție cu șeful magazinelor din Europa de Sud-Est și că a felicitat lanțul de magazine pentru decizia luată.

„Felicitări IKEA! Tocmai am terminat o video conferinţă cu doamna Sara Del Fabbro, CEO IKEA Southeast Europe şi doamna Violeta Nenita, Market Manager IKEA România în legătură cu decizia companiei de a nu folosi suma de 858.504 lei necesară plăţii şomajului tehnic pentru perioada 17 martie – 12 iunie. Reprezentaţii companiei IKEA au spus că deşi ne aflăm în faţa multor provocări în perioada următoare, în opinia lor rezultatele companiei urmează să fie mai bune decât se aşteptau acum câteva luni de zile. Astfel compania IKEA a luat decizia de a nu folosi banii de la buget pentru plata şomajului tehnic”, arată ministrul Finanţelor.

Banii pe care IKEA i-a refuzat vor merge în acele segmente ale societăţii care au mare nevoie de ajutor, a adăugat ministrul Finanțelor. Decizia nu e singulară. Reprezentanții companiei suedeze au declarat pentru Financial Times că au început discuțiile cu autoritățile din Belgia, Croația, Republica Cehă, Irlanda, Portugalia, România, Serbia, Spania și SUA pentru a returna ajutorul primit.

IKEA se aștepta la o scădere cu 70-80% a afacerilor, dar după redeschiderea magazinelor a constatat că cererea e în creștere.

“Acum știm mai multe față de ce știam în februarie sau martie, așa că vrem să ne întoarcem și să spunem: ‘mulțumim că ne-ați ajutat să trecem prin această perioadă dificilă, acum vrem să vedem cum putem să dăm înapoi ceea ce am primit’”, au spus reprezentanții IKEA.